Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

MATRIX ANOIXTOY MODULO

Στην δωδεκάφθογγη τεχνική, και κατ’ επέκτασιν στον ολοκληρωτικό σειραϊσμό, βασικό εργαλείο για την αρχική οργάνωση του υλικού μιας σύνθεσης –κυρίως του φθογγικού, αλλά και του ρυθμικού, των δυναμικών, των χροιών κλπ – είναι οι πίνακες, που επίσης ονομάζονται και μήτρες, γνωστοί με τον όρο matrix.
Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στο διαδίκτυο, όπως αυτό με την ονομασία 12 tone matrix calculator που βοηθάνε στην γρήγορη κατασκευή ενός πίνακα του οποίου η πρώτη γραμμή είναι η prime original (αρχική) σειρά και η πρώτη στήλη η prime invert (αναστροφή) της, ενώ στις υπόλοιπες γραμμές απαντούμε τα παράγωγα τις prime original βασισμένα (με φθόγγο έναρξης) στους φθόγγους της prime invert, και στις υπόλοιπες στήλες τα παράγωγα της prime invert βασισμένα στους φθόγγους της prime original - εννοείται ότι στον πίνακα εμπεριέχονται και οι ανάδρομες (retrograde) των original και invert, τις οποίες μπορούμε να δούμε αναγινώσκοντας τον πίνακα ανάδρομα. Μάλιστα, η έκδοση 5.0 του προγράμματος γραφής παρτιτούρας SIBELIUS, έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμα ένα αντίστοιχο εργαλείο.
Χρησιμοποιώντας συχνά τέτοιους πίνακες σε συνθέσεις μου, εύρισκα τα εργαλεία αυτά ιδιαίτερα χρήσιμα, ωστόσο, για κάποιες ιδιαίτερου τύπου μεθόδους, τις οποίες οργάνωνα με σειρές βασισμένες σε λιγότερους των 12 φθόγγων (καλύτερα pitch-classes), πχ οκτάφθογγες, εξάφθογγες, τετράφθογγες κλπ, τα εργαλεία αυτά δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις συνθήκες, επειδή ήταν προσανατολισμένα αποκλειστικά στην δωδεκάφθογγη τεχνική, λειτουργώντας μόνο με υπολογισμούς βασισμένους σε modulo 12.
Έτσι, για να γλιτώσω από τους χρονοβόρους υπολογισμούς και από τους πίνακες στο χαρτί, κατέφυγα στο πρόγραμμα EXCELL, το οποίο μετά από κοπιαστική ομολογουμένως μελέτη κατάφερα να το κατακτήσω μερικώς μεν, επαρκώς δε, για να μπορέσω να κατασκευάσω ένα εργαλείο όπως το ήθελα. Πολύτιμος βοηθός σε αυτή μου την προσπάθεια στάθηκε, όχι το help του Excell και η εν πολλοίς εκνευριστική μετάφρασή του στην ελληνική έκδοση, αλλά η αρωγή ενός φοιτητή του Πολυτεχνείου που τυγχάνει και μαθητής στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, του φίλτατου Γ.Β.


Το εργαλείο που έφτιαξα, το ονόμασα MATRIX ANOIXTOY MODULO. Κάνει ό, τι και το "12 tone matrix calculator", αλλά επιπλέον μπορεί να εργαστεί με πίνακες μικρότερων διαστάσεων και συνεπώς να υπηρετήσει συστήματα που βασίζονται στη διαχείριση λιγότερων φθόγγων από τους 12. Το εργαλείο αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε κλικάροντας εδώ -έχει ενσωματωμένες και οδηγίες χρήσης. Ελπίζω να σας φανεί ενδιαφέρον και ίσως χρήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του ιστολογίου