Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Μία αιτία ...

για να θελήσεις να γίνεις μουσικός

(ίσως την απόφαση την έχεις ήδη πάρει κάπου στο 5ο βίντεο από τα 15...)

καλή
χρονιά
ευτυχισμένη
μέσα
στη
δημιουργία.....


ο Βασίλης Σκουλάτος, φιλόλογός μας στην ΣΤ' Γυμνασίου, μας μάζεψε ένα βράδυ στο σπίτι του, εμάς που θα δίναμε Φιλοσοφική, τρεις όλοι κι όλοι από 150 τελειόφοιτους της Ιωνιδείου του 1976. Μας έβαλε να ακούσουμε αυτό το έργο, με τον Χάρνονκουρτ μαέστρο .... Τότε κατάλαβα ότι δεν αντέχω να έχω άλλο δρόμο ....

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

" SAINT NICOLAS" .... καντάτα του Άη Νικόλα / Άη Βασίλη

Η καντάτα Saint Nicolas (1948) του Benjamin Britten (Μπέντζαμιν Μπρίτεν 1913-1976) είναι κατάλληλη ….για χιονόκαιρο. Παρότι το λιμπρέτο του Eric Crozier   (1914-1994) διαδραματίζεται σε μεσανατολικό περιβάλλον, η μουσική ατμόσφαιρα ηχεί κατά τη γνώμη μου ως υπερβόρεια, με ποικίλες  αναφορές από μεσαιωνική μουσική μέχρι χολυγουντιανή.

Εδώ η μουσική αλλά και πολύ ικανοποιητικό πληροφοριακό υλικό.


Και μία έκπληξη που συνάντησα ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ένας διαρκώς εμπλουτιζόμενος κατάλογος με βιογραφίες συνθετών στα ελληνικά, ανάμεσα σε πάμπολλα θέματα ετερόκλιτα αλλά και ενδιαφέροντα.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

τα ελάσσονα Χριστούγεννα

στον haris με αφορμή το σχόλιό του στο ποστ "Τα Χριστούγεννα του Αρχαγγέλου"

Φαίνεται ότι για τους ιταλούς μπαρόκ συνθέτες στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων ταιριάζει ο ελάσσων τρόπος. Ο μείζων συνθέτης Αρκάντζελο Κορέλι (1653-1713) γράφει το Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο του σε σολ ελάσσονα. Την επιλογή του Κορέλι την ακολουθούν και οι ελάσσονες ιταλοί συνθέτες του μπαρόκ, ο Τορέλι και ο Λοκατέλι, δεινοί  βιολονίστες.

Ο Τζουζέπε Τορέλι (1658-1709) γράφει το Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο του σε σολ ελάσσονα επίσης. Μικρότερο σε διάρκεια από του Κορέλι, σε τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο απαρτίζεται από δύο υποενότητες:

Giuseppe Torelli
Concerto per il Santissimo Natale

1.Grave/Vivace
2.Largo
3.Vivace

Vienna Philarmonic Women's Orchestra
διεύθυνση: Izabella Shareyko


Το "Women's" έχει τη βαρύτητά του, αν αναλογιστούμε ότι η Φιλαρμονική της Βιέννης που ιδρύθηκε το 1842, ήταν επανδρωμένη (κυριολεκτικά) μόνο από άνδρες μουσικούς, ως την δεκαετία του 1980, αφ' ότου οι πρώτες γυναίκες άρχισαν δειλά-δειλά να γίνονται μέλη της, αν και μέχρι το 1997 δεν είχαν το προνόμιο της μονιμότητας. Η Vienna Philarmonic Women's Orchestra, ίσως ως έμπρακτη χιουμοριστική διαμαρτυρία,  προσπαθεί να αντισταθμίσει (αλλά και να υπενθυμίζει) τον αποκλεισμό των γυναικών από την παλαιά ανδροκρατούμενη Φιλαρμονική της Βιέννης. Υπάρχει άραγε άνδρικός και γυναικείος ήχος;



οπωσδήποτε, αυτή η εκτέλεση που προτείνει ο haris, είναι και της δικής μου προτίμησης ... αλλά τα έχουμε ξαναπεί .... Βίντεο - Ήχος: 1-0.

Ο νεώτερος Πιέτρο Λοκατέλι (1695 - 1764), μαθητής του Κορέλι, ακολουθεί τον δάσκαλο στην επιλογή του ελάσσονα τρόπου, αλλά διαλέγει την Φα ελάσσονα. Γράφει και αυτός το Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο του σε φόρμα σονάτας da chiesa (σονάτα εκκλησιαστικής μουσικής, τυπικά σε 4 μέρη, όπου εναλλάσσονται αργές με γρήγορες fugal κινήσεις).  Ο Λοκατέλι συνθέτει το έργο αυτό σε 5 διακριτά μέρη, όπου μετά το τελευταίο 5o φέρνει ως επίμετρο ένα 6ο μέρος pastorale - αξίζει να θυμηθούμε αντίστοιχα ότι ο δάσκαλος Κορέλι στο 4ο και τελευταίο μέρος του Χριστουγεννιάτικου κοντσέρτου του έχει συμπεριλάβει 3 υποενότητες, ανεβάζοντας τα 4 τυπικά μέρη του κοντσέρτου τύπου da chiesa σε 6. Εδώ μια πληρέστερη ανάλυση.

Pietro Locatelli
Concerto a cinque, Op. 1 No. 8

1. Largo - Grave
2. Vivace
3. Grave
4. Largo andande
5. Andande
6. Pastorale - Largo andande

Freiburger Barockorchester
Gottfried von der Goltz

το ακούτε κλικάρωντας κλικάροντας σε αυτήν εδώ την playlist

επιστολή προς Χ. Ν.

περί την επίσκεψιν εις την Βιβλιοθήκην του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

Χ.Ν.,
που είσαι μακριά - έτσι δεν θα μπορούσες να έρθεις και στα γράφω - γεια και χαρά.

Σήμερα πήγαμε με παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης στο Μέγαρο Μουσικής – παιδιά εντός εισαγωγικών βέβαια, διότι επρόκειτο για μαθητές μέσης και ανωτέρας του πιάνου, καθώς και μαθητές ανώτερων θεωρητικών (πήγαμε με το πούλμαν του Δήμου - λεπτομέρεια: ένα κοριτσάκι γυμνασίου έπαθε ναυτία διότι καθόταν ανάποδα από την φορά του λεωφορείου και του δώσαμε να μυρίσει ένα νεράντζι).

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τα Χριστούγεννα του Αρχαγγέλου (Κορέλι)

αφιερούται στον κεκλεισμένο προσώρας αφ' εαυτού φίλο Αρτέμη Κουκουζέλη


Το Κοντσέρτο Γκρόσο σε Σολ ελάσσονα, έργο 6, αρ. 8, του Αρκάντζελο Κορέλι, γνωστό ως Κοντσέρτο των Χριστουγέννων, παραγγέλθηκε στον συνθέτη από τον καρδινάλιο Πιέτρο Οτομπόνι και παρουσιάστηκε μάλλον το 1690. Το κοντσέρτο γράφτηκε για δύο κοντσερτίνο βιολιά και τσέλο μαζί με συνοδευτική ορχήστρα εγχόρδων και κοντίνουο. Σχεδιαστικά ανήκει στο είδος da chiesa, παρότι ο συνθέτης στα τέσσερα τυπικά μέρη του έχει εντάξει έξι μουσικές ενότητες.





μικρή σημείωση: προσέξτε το πώς κρατά το δοξάρι ο Goodman. Σχεδόν σαν λαϊκός οργανοπαίκτης ....

Roy Goodman και Brandenburg Consort

1. Vivace – Grave. Arcate, sostenuto e come stà


2. Allegro


3. Adagio – Allegro – Adagio


4. (a, b , c) a) Vivace, b) Allegro, c) Largo. Pastorale ad libitum


/ / / /  "και μετά από αυτό, οι κακικάντζαροι έγιναν καλλικάντζαροι ... Γιούπι ι ι ιιιι..... ".

οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του ιστολογίου